Smarald


Deoarece verdele sau intens este culoarea primaverii, smaraldul simbolizeaza dragostea si reinvierea. Adorat de catre nenumarati conducatori precum Cleopatra, Shah Jahan (conducatorul Imperiului Mongol) si cei ai monarhiei spaniole, smaraldul a fost moneda internationala timp de mii de ani.

Calitate, valoare
Cel mai valoros smarald este cel de culoarea verde a ierbii de dupa ploaie. Smaraldul este rar si valoros. Pietrele cu o culoare deosebita costa mai mult decat un safir sau un rubin pentru marimi sub cinci carate.
Deoarece smaraldele fara incluziuni sunt foarte rare, incluziunile sunt de asteptat si nu scad valoarea pietrei.
Cel mai frecvent smaraldul este taiat sub forma dreptunghiulara. Pietrele de marimi mai mici sunt taiate in forma rotunda, ovala, para. Datorita culorii lor vii, smaraldele sunt spectaculoase si taiate in forma cobochon.

Ingrijire
Smaraldele sunt pietre cu o duritate mare, 7,5 - 8 pe scala Mohs. Oricum, smaraldele cu incluziuni trebuie protejate si ferite de lovituri.
Trebuie evitata curatarea smaraldelor cu apa fierbinte si sapun sau aburi, deoarece se inlatura materialul de umplutura, iar fisurile vor deveni mai vizibile. Smaraldul se curata in apa la temperatura camerei si se utilizeaza o periuta de dinti pentru a inlatura praful.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu