Piatra Soarelui


Piatra Soarelui este un cristal, un feldspat plagioclaz, care atunci cand este privit din anumite directii are un aspect smaltuit, stralucitor. A dost descoperit in Sudul Norvegiei si in cateva zone din Statele Unite. Este piatra oficiala a statului Oregon.

Calitate, Valoare
Piatra Soarelui se formeaza in lava lichida si este scoasa la suprafata cu ajutorul unui vulcan in eruptie. Lava se desprinde si raman doar cristalele de Piatra Soarelui. Cuprul este cel care da culoarea rosiatica.
Piatra Soarelui nu este usor de gasit, cea mai cunoscuta zona de exploatare fiind Tvedestrand, langa Arendal, Norvegia. De asemenea, exista si o variatiune numita Oregon Sunstone, care se gaseste in statul Oregon, SUA.
Culoarea pietri variaza de la transparent la galben pal, roz deschis si rosu intens, pana la verde sau albastru. Foarte putine pietre afiseaza doua culori. Unele par a fi perfect transparente, dar atunci cand sunt privite din unghiul corect afiseaza o stralucire metalica rosiatica. Cea mai rara varianta este cea in rosu pur, iar pretul ei este mai ridicat.

Ingrijire
Piatra Soarelui are o duritate de 6,5 - 7,2 pe scala Mohs.
Curatarea Pietrei Soarelui se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locuri unde se poate aduna praful.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu