Opalul


Admirat pentru jocul de culori, curcubeul opalului uneste culorrile tuturor celorlalte pietre pretioase. Jocul de lumini al opalului este creat de difractia interna: sfere mici de cuart (silice) aflate intr-o retea de linii refracta lumina in culorile spectrului, asemeni liniilor colorate de pe un CD.

Calitate, valoare
Atunci cand evalueaza opalul, expertii incep cu culoarea sa de fond. Se cauta o culoare de fond cat mai inchisa si un joc de culori cat mai viu.
Cel mai pretios opal este cel care are ca si culoare de fond gri inchis: esste cunoscut ca si opal negru. Opalul care are culoarea de fond alb sau o alta culoare deschisa, numit opal alb, este mai comun si mai accesibil ca si pret.
Opalul translucid/transparent este opal cristal si se incadreaza ca valoare intre opalul alb si cel negru. Dupa culoarea de fond, valoarea opalului tine de cantitatea si distributia jocului de culori. Opalul ideal prezinta tipare mari ce acopera intreaga suprafata a pietrei, in toate culorile spectrului, inclusiv rosu. Dar aici intevine preferinta fiecarei persoane.

Ingrijire
Avand duritatea 6 pe scala Mohs, opalul este mai moalde decat alte pietre pretioase si trebuie depozitat cu mare atentie pentru a nu fi zgariat de catre alte bijuteiri.
Curatarea opalului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu