Topaz


Cu toate ca roz si rosu-oranj sunt cele mai valoroase culori ale topazului, topazul este acum cunoscut pe piata si in varianta albastra multumita unui nou proces de intensificare prin iradiere pentru topazul incolo.

Calitate, valoare
Topazul poate avea nuante de la maro si pana la oranj. Cel mai valoros topaz este mai mult rosu decat galben. Topazul imperial (rosu-portocaliu) este de asemenea valoros. Topazul galben si maro este mai accesibil ca si pret. Culoarea albastru-gheata al topazului albastru este obtinuta expunand topazul transparent la iradiatii si caldura. Nuantele mai deschise sunt create de electrozi, iar cele mai inchise de neutroni. Topazul este taiat in forma ovala, pernita.

Ingrijire
Topazul are o duritate de 8 pe scala Mohs, dar nu este foarte dur. Trebuie protejat de lovituri, deoarece are nevoie doar de o lovitura puternica pentru a-l sparge in doau jumatati.
Culoarea tratata a turcoazului albastru este stabila si permanenta si nu necesita atentie speciala. Curatarea topazului se face cu apa calduta si sapun netru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu