Rubin


Rubinul, cea mai cunoscuta piatra pretioasa rosie, a fost considerata vreme indelungata si cea mai valoroasa. Considerat regele pietrelor pretioase, rubinul, asemenea safirului, este un corindon cu o duritate ridicata.

Calitate, valoare
Cea mai buna si mai recunoscuta culoare a rubinului este rosu intens, pur, mergand spre rosu purpuriu. Un rosu purpuriu este considerat mai bun decat un rosu oranj. Pietrele roz, purpurii si portocalii sunt clasificate ca si safire extravagante, si nu rubine.
Rubinele sunt foarte rare si valoroase in marimi mari. In cazul rubinelor mari, predomina forma ovala sau pernita. Pietrele mai mici sunt de obicei taiate in forme rotunde sau patrate.

Ingrijire
Rubinul, asemeni safirului, este un corindon, cu o duritate de 9 pe scala Mohs. Corindonul are o duritate atat de mare incat este utilizat ca si abraziv. Drept urmare, rubinele sunt cele mai dure pietre pretioase (imediat dupa diamant).
Curatarea rubinului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu