Perla


"Regina oceanelor", perla este un ornament organic. Atunci cand in stridie se infiltreaza un fir de nisip, pentru a se apara aceasta il inveleste (il izoleaza) in nenumarate straturi concentrice de sidef. Astfel ia nastere perla.

Calitate, valoare
Exista doua tipuri de perle: naturale (care se formeaza in interiorul stridiilor salbatice si de cultura (acaror producere este indusa artificial - se introduce o margeluta in stridie, iar aceasta este readusa in apa: la final se recolteaza perla dupa ce stridia a acoperit margeluta cu straturi de sidef). Cele mai valoroase perle naturale sunt extrase din Golful Pesic si Marea Chinei, iar cele mai valoroase perle cultivate provin din Japonia, Coreea si, mai recent, Austria.
Valoarea perlelor utilizate ca ornamente pentru bijuterii este determinata prin combinatia dintre luciu, culoare, marime (diametru > 8mm), lipsa imperfectiunilor si simetrie. Intre aceste atribute lustrul este cel mai semnificativ in ceea ce priveste calitatea perlelor. Cele mai valoroase culori sunt alb-roz, alb-albastrui si alb-alb. Trebuie evitate perlele cu nuante de galben, verde si maro. Perle gri, albastre sau negre pot fi gasite in anumite regiuni vulcanice cum ar fi Tahiti, si pot di chiar mai scumpe decat cele albe.
Perlele pot avea diferite forme: rotunde, ovale, nasture sau picatura si chiar forme neregulate (perle varoc).

Ingrijire
Perla este o substanta rara ce trebuie tratata cu grija deosebita. Daca traiti intr-o zona cu o clima calduroasa trebuie sa spalati perlele cu apa de mare cel putin de doua ori pe an: in climatele mai racoroase, este suficinet doar o singura data. Perlele nu trebuie sa intre in contact cu parfum sau alte bijuterii (ar putea sa le zgarie).







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu