Safir


Denumirea safir provine din cuvantul grecesc pentru albastru, sappheiros, iar aceasta piatra prezinta cele mai frumoas nuante de albastru dintre toate pietrele pretioase albastre. Dar safirul este disponibil in multe culori: orice culoare in afara de rosu, deoarece un "safir rosu" este rubinul, "ruda" safirului. Atat safirul, cat si rubinul sunt corindon.

Calitate, valoare
Cel mai valoros safir este cel albastru - iar dintre nuante cea mai valoroasa este albastru pur si intens. Sunt preferate safirele de un albastru intens, in pofida celor bleumarin sau bleu. Nuantele de violet-albastru sunt considerate mai valoroase decat cele verde-albastru.
Recunoscut cel mai bine in culoare albastra, safirul se gaseste si in multe alte culori, in afara de rosu. O alta culoare valoroasa este cea roz-portocalie, cunoscuta sub numele de "padparadscha" dupa denumirea singaleza florii de lotus. Safirele se gasesc cel mai adesea taiate in forma de pernita sau ovala. Alte forme, inclusiv rotunda, patrata sau triunghiulara, se intalnesc la safirele sub un carat.

Ingrijire
Safirul, precum "ruda" sa rubnul, este un corindon, cu duritatea 9 pe scala Mohs. Corindonul are o duritate atat de mare incat este utilizat ca si abraziv. Drept urmare, safirele sunt cele mai dure pietre pretioase (imediat dupa diamant).
Curatarea safirului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu