Zircon


Denumirea zirconului provine din cuvantul persan Zargun, care inseamna "culoarea aurului". Zirconul este utilizat pentru infrumusetarea bijuteriilor de sute de ani si este numit pentru dispersia puternica, fiind utilizat de foarte mult timp pentru a imita diamantele.

Calitate, valoare
Dioxidul de zirconiu, cunoscut ca si zircon nu are o structura stabila in natura, spre deosebire de cristalele obtinute in laborator. Zirconul cubic are o structura cubica de cristaizare si un indice de refractie mare. Este destul de dificil a se diferentia un zirconiu cubic de calitate de un diamant, dar majoritatea bijutierilor utilizeaza un test al conductivitatii termice pentru a identifica piatra (diamantula are o conducivitate termica foarte buna).
Zirconul este cunoscut ca o piatra incolora ce imita diamantul, dar se gaseste si in alte culor: albastru, galben, orange, rosu, maro si verde.
Zirconul se intalneste in trei variante: Hiacint (rosu, orange si galben), Starlit (albastru) si Ceylon sau diamant Matura (incolor).

Ingrijire
Cu toate ca are o duritate 7 pe scala Mohs, zirconul se poate sparge destul de usor. Asemeni tuturor pietrelor protejati zirconul de scareturi si lovituri puternice. Evitati apa fierbinte, diferentele bruste de temperatura si produsele chimice. Depozitati bijuteriile cu zircon in cutii separate.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu