Sidef


Sideful (nacru) este un material organic produs de unele moluste drept strat interior al cochiliei. Este foarte puternic, maleabil si iridescent.

Calitate, valoare
Sideful este secretat de catre celulele epitaliele ale tesutului protector ale unor specii de moluste. Sideful este continuu depozitat pe suprafata interioara a cochiliei, un strat iridizat, cunoscut sub numele de "mother of pearl" (mama perlei). Straturile de sidef netezesc suprafata cohciliei si protejeaza tesuturile fine impotriva parazitilor sau a materiilor straine, invelindu-le in straturi succesive de sidef, formand astfel perlele.
Sideful este compus din cristale microscopice aliniate perfect, asa incat lumina care trece prin unul din cristale este reflectata de celelalte, producand o stralucire calda si delicata.

Ingijire
Bijuteriile cu sidef este recomandat sa fie depozitate in pungute din bumbac. Produsele chimice pot dauna sidefului. Sideful se poate zgaria usor, astfel la curatare trebuie sa utilizati un material textil extrem de moale. Aveti grija ca inainte de depozitare sideful ca fie complet uscat. Nu utilizati dispozitive ultrasonice de curatare.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu