Chihlimbar


Chihlimbarul este o piatra pretioasa de culoare galbena transparenta cu forme translucide, opace, fiind de originaorganica, mai precis provine din rasina fosila. Chihlimbarul prezinta pentru cercetatorii palentologi o imporntanta deosebita, prin ajutoul oferit acestora in a reconstitui viata pe pamant prin primele sale epoci. Peste 1000 de specii de insecte disparute au fost identificate in chihlimbar, material format din rasina copacilor in urma cu 260 milioane de ani. Cu toate ca nu este un mineral, chihlimbarul este considerat o piatra pretioasa.

Calitate, valoare
Culorile chihlimbarului includ alb, galben, auriu, portocaliu si maro, foarte rar albastru, verde sau rosu. In Statele Unite ale Americii se prefera chihlimbarul transparent, iar in Europa cel nectar.
Unele pietre de chihlimbar prezinta luciri albastre la lumina zilei datorita luminescentei albastre. Amber este intalnit de cele mai multe ori sub forma de margele sau cabochon, dar poate fi de asemenea sculptat.

Intretinere
Chihlimbarul este o piatra pretioasa cu o duritate nu foarte mare, 2-2,5 pe scala Mohs. Bijuteria cu chihlimbar trebuie depozitata separat de alte bijuterii pentru a evita zgarierea.
Bijuteria cu chihlimbar nu trebuie expusa la caldura sau substante chimice, inclusiv fixativ si parfum.
Pentru curatare, stergeti cu o bucata de material textil moale si putin umed.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu