Intretinerea si pastrarea bijuteriilor


Ne-am gandit ca in acest articol sa iti prezentam cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti patrezi bijuteriile in conditii cat mai bune, pentru a te putea bucura de ele cat mai mult timp, iar stralucirea lor sa se mentina.

Asadar...
Cum trebuie sa le cureti?
Bijuteriile realizate din pietre cristaline precum sunt diamantele, safirele, rubinele sau cristalele, trebuiesc curatate cate se poate de delicat, cu apa calda si sapun lichid. Pentru ca murdaria si impuritatile sa fie date mai usor jos, tine aceste bijuterii in aceasta solutie timp de aproximativ 15 minute, apoi freaca usor cu o bucata de carpa din bumbac, moale, sau cu ajutorul unei periute din par natural. Dupa acest prim pas, clateste bijuteriile cu apa calda si pune-le la sucat pe o carpa moale din bumbac. Pentru un plus de efect de stralucire a pietrelor, sterge-le cu o solutie formata din putina apa si cateva picaturi de amoniac.

Bijuteriile care au pietre semipretioase opace precum onixul, malahitul, turcoazul, se curata doar prin stergerea delicata a acestora cu o carpa moale, umeda. Este strict interzis ca aceste pietre sa intre in contact cu apa si sapunul, cu amoniacul sau cu alte produse chimice. De ce afecteaza solutiile de orice fel aceste pietre? Deoarece sunt poroase si aborb respectivele substante, ceea ce duce la decolorarea acestora.

Ce putem spune despre perle? Acestea se curata ceva mai usor; la fel ca la pietrele semipretioase opace, este necesara doar o carpa umeda foarte moale. Stergeti perlele delicat, cu aceasta carpa, pentru a inlatura produsele cosmetice si urmele de transpiratie.

Argintul, pentru a-si recapata stralucirea este necesara doar o carpa moale din bumbac, sau puteti folosi produse speciale pentru curatarea si lustruirea argintului.

Aurul si platina se curata la fel ca si pietrele cristaline, cu ajutorul unei carpe inmuiate intr-o solutie din apa si sapun lichid.


Cum trebuie sa pastrezi bijuteriile?
Bijuteriile trebuiesc tinute in casete, saculeti sau cutiute, care sa aibe in interior catifea, matase, sau bumbac, pentru a le proteja cat mai bine posibil.

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este faptul ca trebuie sa asezi bijuteriile pe categorii, fara sa amesteci lantisoarele cu perlele sau pietrele (semi)pretioase cu obiecte corozive, si fara sa asezi aurul sau argintul cu alte bijuterii placate sau din aliaj comun.

Un secret care te va ajuta in a conserva stralucirea argintului, este de mare ajutor impachetarea bijuteriilor in bucatele de bumbac moale si tinute in pungi de plastic, bine inchise.

Evita zgarierea perlelor, cristalelor sau diamantelor, impachetand aceste bijuterii separat si tinandu-le in cutiute care sa aibe in interior catifea/material moale.

Pentru a gasi mai usor bijuteriile de care ai nevoie, si pentru a evita incurcarea, deteriorarea si ruperea acestora, pastreaza-le in casete suficient de incapatoare, pe un singur strat.


Cum si cand sa porti bijuteriile?
Nu expune bijuteriile la soare pentru mai mult timp, deoarece acestea isi vor pierde treptat stralucirea.

Sterge frecvent bijuteriile cu o carpa speicala sau una din bumbac moale, pentru a indeparta impuritatile si urmele de machiaj.

Bijuteriile placate necesita o atentie sporita, mai ales vara cand este posibil ca transpiratia sa indeparteze stratul de metal placat de pe bijuterie.

Pentru a evita pierderea sau spargerea pietrelor, deformarea

Datorita proprietatilor unor pietre semipretioase, precum si a perlelor, de a absorbi atat particule de apa cat si diferite compusi chimici ce se regasesc  in produsele de curatare, acestea se pot delocora, zgaria sau le poate fi afectata structura interna.

Inainte de a-ti pune bijuteriile aplica parfumul, lotiunea de corp sau alte produse cosmetice, pentru a evita posibilele reactii chimice dintre diferiti componenti chimici.

Ori de cate ori ai ocazia, poarta colierele din perle! Datoria porozitatii lor, acestea absorb grasimea naturala a pielii si isi recapata stralucirea caracteristica.

Inainte de a merge la culcare, scoate-ti bijuteriile pe care le porti.

Pentru a evita pierderea sau spargerea pietrelor, deformarea partilor din aur, ori chiar ruperea acestora, evitati purtarea bijuteriilor cu pietre pretioase in timp ce faceti sport, sau alte activitati in timpul carora ati putea-o lovi sau deteriora. Inlaturati bijuteriile inainte de a merge la piscina, in mare, sau in cazi de hidro-masaj.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu